Syndróm počítačového videnia

Syndróm počítačového videnia

Ako predchádzať syndrómu počítačového videnia

Buďme úprimní, najviac nášho času strávime pred obrazovkami, keď pracujeme na počítači, oddychujeme pred televíziou, alebo sme neustále spojení so svetom cez naše mobilné telefóny.

Sme digitálna generácia a milujeme všetky možnosti, ktoré s tým prichádzajú. Bohužiaľ, na následky doplácame. Neustále sústredenie sa na naše obrazovky nám môže spôsobiť syndróm počítačového videnia. Je vám tento syndróm známy?

Poďme sa pozrieť na to, čo syndróm počítačového videnia spôsobuje a to najdôležitejšie, ako predísť digitálnej únave zraku!

Čo je syndróm počítačového videnia?

Syndróm počítačového videnia sa vzťahuje na problémy s očami a ťažkosťami s videním, ktoré sa môžu objaviť pri nadmerne strávenom čase pri našich počítačoch, tabletoch, televíziách a mobilných telefónoch a to spôsobuje namáhanie nášho zraku vidieť do blízka.

Poznáme to tiež pod názvom digitálna únava zraku-pomenované po najčastejšom symptóme.

Všetci sme to už pravdepodobne zažili. Je to pocit, kedy máme potrebu si zatvoriť oči aj na viac ako minútu, aby sme im dopriali oddych.

Poväčšine, záleží na tom, koľko času strávime pred obrazovkami.

Čo spôsobuje syndróm počítačového videnia?

Dve hlavné príčiny, prečo obrazovky nútia naše oči ťažšie zaostrovať sú:

  • Nadmerné žiarenie modrého svetla
  • Prenikavé svetlo

Tento druh svetla, taktiež označovaný ako vysoko energetické viditeľné svetlo, ma najkratšie vlnové dĺžky a najsilnejšiu energiu, ktoré má za následok ustavičné záblesky a prenikavé svetlo vyžarujúce z našich obrazoviek.

Keď sa pozeráme na obrazovku, naše očné svaly sú plne aktívne a neustále sa prispôsobujú. Oči rýchlo zachytávajú informácie zo všetkých štyroch rohov obrazovky, prispôsobujú sa na rôzne osvetlenia a ustavičný pohyb na obrazovke. Následkom toho je, že čím dlhšie sedíme pri zariadeniach, tým ťažšie naše oči musia pracovať. Uhádli ste, však? Po takom dlhotrvajúcom úsilí, sa oči vyčerpajú.

Symptómy syndrómu počítačového videnia

Podľa Americkej optometrickej asociácie (AOA), najviac bežné symptómy syndrómu počítačového videnia sú:

  • Namáhanie očí: únava a nepokoj očí
  • Suché a svrbiace oči
  • Začervenanie a pálenie očí
  • Rozmazané alebo dvojité videnie
  • Bolesť hlavy
  • Bolesť krku a ramien

Väčšina týchto symptómov je dočasných a majú tendenciu sa zmierniť alebo zmiznúť, keď si dáme pauzu od našich digitálnych zariadení. Napriek tomu, AOA varuje, že určité symptómy, ako rozmazané videnie do diaľky, sa môžu objaviť počas určitého času, ale hlavne, že tieto zrakové symptómy sa budú vracať a čím ďalej, tým viac budú horšie a horšie, keď sa nebudú liečiť.

Ako sa diagnostikuje syndróm počítačového videnia?

Zrakový špecialista profesionálne diagnostikuje syndróm počítačového videnia tým, že vykoná detailné vyšetrenie zraku, ktoré môže zahŕňať:

  • Kontrola predtým neliečených problémov zraku: poväčšine je používaná refrakcia, aby sa zistila určitá potencionálna chyba refrakcie vo videní (ako sú astigmatizmus, ďalekozrakosť alebo krátkozrakosť).
  • Test na ostrosť zraku, ktorý posúdi, či vaša krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť bola nejako ovplyvnená.
  • Test, ktorý posúdi, ako vaše oči spolupracujú: či sa vaše oči pohybujú v súlade a či je ich zaostrovanie efektívne.

Optometrici môžu takisto venovať špeciálnu pozornosť tomu, ako máme zariadenú pracovňu, vrátane osvetlenia, vzdialenosti od digitálnych zariadení, polohe a času strávenom pred obrazovkami.

 

Zhrnutie

  • Ako môžeme predchádzať syndrómu počítačového videnia?

Jeden z najviac účinných spôsobov ako predísť syndrómu počítačového videnia alebo digitálnej únave zraku je používať okuliare, ktoré blokujú modré svetlo.

  • Je syndróm počítačového videnia permanentný?

Väčšina symptómov syndrómu počítačového videnia sú len dočasné. Spravidla zmiznú, keď prestanete používať digitálne zariadenia.

  • Ako dlho trvá syndróm počítačového videnia?

Najviac symptómov spôsobených syndrómom počítačového videnia zmiznú po niekoľkých hodinách nepoužívania digitálnych zariadení. Predsa len, ak symptómy pretrvávajú dlhšie, odporúčame navštíviť optometrika, aby ste predišli ďalším problémom so zrakom.

 

 

 

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.